Zupa Rybna

Paulina z Na To Mam Ochotę
Zupy
25.05.2020 15:32
Zupa Rybna

Bardzo polecam! Składniki: głowa i ogon łososia surowego (resztę ryby usmażyłam - była jako drugie danie) 1 świeży pstrąg / mały karp / mały dorsz - mogą być z głową, ogonem lub dzwonki (ja miałam akurat karpia) 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 1/2 pora 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 1 łyżka jarzynki sól i pieprz do smaku świeża natka pietruszki 3 litry wody Gotować około 5 min. z dodatkiem posiekanej natki pietruszki, startej 1 marchewki i pietruszki (średnie oczka tarki) - resztę włoszczyzny można wykorzystać np. do sałatki. Jeśli decydujemy się na dodatek ziemniaków - dodajemy je do czystego wywaru rybnego, zanim trafi do niego rybie mięso, gotujemy do miękkości. Jako dodatek sprawdzi się także dodatek takich ryb jak: dorsz, pstrąg, karp, węgorz - co będę wypisywać, prawie każda ryba! Zupy nie zaprawiałam śmietaną - ale możecie to zrobić lub podawać ją z jej kleksem na wierzchu. Głowa i ogon nadadzą smaku wywarowi, a resztę ryby można usmażyć i podać jako drugie danie. Wybrać kawałki ryby i ponownie umieścić je w wywarze - już bez głowy, skóry, ości (samo mięso). Makaron można ugotować w wywarze (dodajemy wtedy niewielką ilość) lub osobno. Doprawić solą, pieprzem lub opcjonalnie śmietaną (wcześniej rozprowadzoną z odrobiną gorącego wywaru).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://natomamochote.blogspot.com/2020/05/zupa-rybna.html