Makaron udon z chilli i szpinakiem

Malgorzata
Makarony
12.07.2017 9:20
Makaron udon z chilli i szpinakiem

English version Udon noodle salad with chilli and spinach (2 servings) Ingredients for the noodles: 150 g udon noodles 1 red chilli, finely chopped 2 spring onions, finely chopped large handful baby spinach leaves large handful coriander, leaves picked and stems finely chopped 1 tablespoon vegetable oil 2 teaspoons sesame seeds, briefly toasted in a hot, dry frying pan 1 lime Ingredients for the dressing: 2 teaspoons toasted sesame oil 2 teaspoons dark soy sauce juice of 1 lime Preparation: Cook the noodles according to the instructions on the packet, drain and refresh briefly under cold water, they still want to be warm. Składniki na makaron: 150 g makaronu udon 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana 2 dymki, drobno posiekane duża garść liści szpinaku baby duża garść kolendry, liście i łodygi drobno posiekane 1 łyżka oleju roślinnego 2 łyżeczki sezamu, uprażonego na suchej patelni 1 limonka Składniki na dressing: 2 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego sok z 1 limonki Przygotowanie: Przepis ten znalazłam w książce Wagamama ways with noodles autorstwa Hugo Arnolda, z której na pewno jeszcze nie raz skorzystam, gdyż znalazłam tam mnóstwo obłędnych przepisów na dania kuchni azjatyckiej. Szybki makaron udon z chilli, szpinakiem i kolendrą w dressingu sojowym pasuje tak samo dobrze do azjatyckich dań mięsnych jak i rybnych. Rozłóż makaron na 2 talerze, posyp sezamem i podawaj z połówką limonki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://karmelowy.pl/makaron-udon-z-chilli-i-szpinakiem-udon-noodle-salad-with-chilli-and-spinach/