Przepis
Leczo:
duża cukinia
2 cebule
czerwona papryka
1/2 papryczki chili
2 jasne papryki
4-5 pomidorów
sól morska prowansalska w młynku KAMIS
świeżo zmielony pieprz
1 łyżka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią KAMIS
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 gałązki tymianku
natka pietruszki do posypania
2 łyżki oleju
Pulpeciki:
1/2 kg mielonej łopatki
jajko
sól
świeżo zmielony pieprz
4-5 łyżek bułki tartej
bulion warzywny do gotowania pulpecików
W dużym rondlu rozgrzać olej i przesmażyć posiekaną cebulkę. Dodać pokrojoną w dużą kostkę paprykę, dusić ok 5 minut. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię,drobno posiekaną chili, podlać 1/2 litra wody. Przyprawić do smaku sola prowansalską, pieprzem, suszonymi pomidorami, tymiankiem i dusić do miękkości. Pomidory sparzyć, obrać i grubo pokroić. Razem z przecierem dodać do duszących się warzyw, wymieszać. Gotować jeszcze chwilę aż pomidory będą miękkie.
Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, przyprawy i tyle bułki tartej aby łatwo można było formować pulpeciki. W szerokim garnku zagotować bulion i wrzucać pulpeciki. Gotować 5 minut od wypłynięcia. Pulpeciki wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć do lecza. Wymieszać. Danie podawać posypane natką pietruszki.
Bulion może być drobiowy. Ewentualnie pulpeciki można ugotować w lekko osolonej wodzie.