Leczo z pulpecikami

Ewelina
25.08.2014 9:20
Leczo z pulpecikami

Przepis

Leczo:

duża cukinia

2 cebule

czerwona papryka

1/2 papryczki chili

2 jasne papryki

4-5 pomidorów

sól morska prowansalska w młynku KAMIS

świeżo zmielony pieprz

1 łyżka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią KAMIS

2 łyżki koncentratu pomidorowego

3 gałązki tymianku

natka pietruszki do posypania

2 łyżki oleju

Pulpeciki:

1/2 kg mielonej łopatki

jajko

sól

świeżo zmielony pieprz

4-5 łyżek bułki tartej

bulion warzywny do gotowania pulpecików

W dużym rondlu rozgrzać olej i przesmażyć posiekaną cebulkę. Dodać pokrojoną w dużą kostkę paprykę, dusić ok 5 minut. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię,drobno posiekaną chili, podlać 1/2 litra wody. Przyprawić do smaku sola prowansalską, pieprzem, suszonymi pomidorami, tymiankiem i dusić do miękkości. Pomidory sparzyć, obrać i grubo pokroić. Razem z przecierem dodać do duszących się warzyw, wymieszać. Gotować jeszcze chwilę aż pomidory będą miękkie.

Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, przyprawy i tyle bułki tartej aby łatwo można było formować pulpeciki. W szerokim garnku zagotować bulion i wrzucać pulpeciki. Gotować 5 minut od wypłynięcia. Pulpeciki wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć do lecza. Wymieszać. Danie podawać posypane natką pietruszki.

Bulion może być drobiowy. Ewentualnie pulpeciki można ugotować w lekko osolonej wodzie.