Przepis
Składniki:
- 50 dag mięsa mielonego
- 1 woreczek ugotowanego ryżu
- 1 marchewka
- sól, pieprz ziołowy
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
sos:
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- bazylia
- papryka słodka
- bułka tarta do obtoczenia pulpecików
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso i ryż przełożyć do miski, wbić jajo, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, posypać solą i pieprzem ziołowym. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i również przełożyć do mięsa. Mięso wyrobić na masę i ulepić pulpeciki. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. W tym czasie zrobić sos.
Składniki sosu wymieszać i przelać na usmażone pulpeciki. Zagotować i dusić około 5 minut. Jak sos będzie za gęsty możemy dodać wody i doprawić do smaku jeśli trzeba. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.