Pulpeciki w pomidorowym sosie

Ewelina
29.05.2014 9:14
Pulpeciki w pomidorowym sosie

Przepis

Składniki:

- 50 dag mięsa mielonego

- 1 woreczek ugotowanego ryżu

- 1 marchewka

- sól, pieprz ziołowy

- 1 ząbek czosnku

- 1 jajko

sos:

- 4 łyżki koncentratu pomidorowego

- 1,5 szklanki ciepłej wody

- bazylia

- papryka słodka

- bułka tarta do obtoczenia pulpecików

- olej do smażenia

Przygotowanie:

Mięso i ryż przełożyć do miski, wbić jajo, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, posypać solą i pieprzem ziołowym. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i również przełożyć do mięsa. Mięso wyrobić na masę i ulepić pulpeciki. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. W tym czasie zrobić sos.

Składniki sosu wymieszać i przelać na usmażone pulpeciki. Zagotować i dusić około 5 minut. Jak sos będzie za gęsty możemy dodać wody i doprawić do smaku jeśli trzeba. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.