- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 40 min
Składniki
KLUSKI
ziemniaki 1/2 kg
mąka ziemniaczana
żółtko 1 szt
sól pieprz do smaku
PULPETY
mięso mielone drobiowe 400 g
bułka 1/2 szt
mleko do namoczenia bułki
cebula 1 szt
żółtko 1 szt
sól pieprz do smaku
natka pietruszki posiekana 3-4 łyżki
śmietana do gotowania 200 ml
czosnek 1 ząbek
Przepis
Kluski śląskie.
Ziemniaki obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić , lekko przestudzić i ubić. wyciągnąć 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać żółtko jajka , odrobinę soli i pieprzu. Wyrobić gładkie ciasto. Formować małe kulki, lekko spłaszczyć i zrobić w środku lekkie wgłębienie. Wrzucać na gotującą się wodę , gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Pulpety:
Mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną bułkę, żółtko, drobno posiekaną cebulę , sól pieprz, drobno posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. Formować małe kulki. Smażyć na brązowo na niewielkiej ilości oleju. Następnie podlać ciepłą wodą, zmniejszyć ogień i dusić ok 5 minut. Następnie odlać odrobinę wytworzonego sosu, dodać śmietanę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodać do mięsa, Dusić ok 15 minut.
Wszystko podawać z mizerią z zielonego ogórka. Smacznego:)