Pulpety w sosie fasolkowo-marchewkowym

Ewelina
05.08.2014 10:25
Pulpety w sosie fasolkowo-marchewkowym

Przepis

Składniki:

pierś z kurczaka

400g mięsa gulaszowego

1 cebula

sól

pieprz

ziele angielskie

liść laurowy

1 jajko

2 łyżki kaszy manny

2 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

garść żółtej fasolki

koperek

1 łyżka mąki

śmietana 18%

szczypta cukru

Wykonanie:

Mięso mielimy wraz z cebulą. Dodajemy jajko, kaszę manną, sól i pieprz.Dobrze wyrabiamy masę. Zagotowujemy wodę, solimy lekko, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Mokrymi dłońmi formujemy niewielkie pulpety i wkładamy na wrzątek. Gotujemy ok 15 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz, a do wody wrzucamy najpierw pokrojoną na 1cm kawałki fasolkę - gotujemy 10 minut, a następnie starte na oczkach warzywa (fasolka gotuje się dłużej). Całość gotujemy ok 20 minut (aż warzywa będą miękkie). Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, wlewamy na wrzątek zaciągając nasz sos. Na koniec dodajemy zahartowaną odrobiną sosu śmietanę i posypujemy koperkiem. Ew. doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.