Pieczona perliczka w pomarańczach i glazurze miodowej

Malgorzata
Obiad
16.10.2017 9:38
Pieczona perliczka w pomarańczach i glazurze miodowej

English version Honey glazed roasted guinea fowl with orange (4 servings) Ingredients: 1 guinea fowl salt and pepper 1/2 of orange, cut into pieces 200 ml of orange juice 1 tablespoon grated ginger 3 tablespoons butter, melted and cooled 2 tablespoons of honey 1 tablespoon of olive oil 2 tablespoons light soy sauce 1/2 teaspoon of hot pepper powder Preparation: Scroll down for recipe in English Pieczona perliczka w pomarańczach i glazurze miodowej (4 porcje) Składniki: 1 ładna perliczka sól i pieprz 1/2 pomarańczy, pokrojona na czątki 200 ml soku pomarańczowego 1 łyżka startego korzenia imbiru 3 łyżki masła, rozpuszczonego 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku Przygotowanie: Jeśli lubisz tego typu dania, polecam także moje kaczuszki: pieczoną w glazurze pomarańczowo-miodowej, pieczoną z jabłkami i pomarańczami, czy pieczoną z sosem wiśniowym z winem Porto – wszystkie przepyszne! Długo zastanawiałam się co z nim zrobić, a że doświadczenia z tym mięsem nie miałam to postanowiłam zasięgnąć do zasobów bardziej doświadczonych blogerów. Po upływie 30 minut, zdejmij z perliczki folię aluminiową, posmaruj częścią glazury i piecz kolejne 20 minut. Nigdy nie spodziewałabym się, że w mojej kuchni wyląduje kiedyś perliczka i stało się to dzięki mojej teściowej, która uszczęśliwiła mnie tym pięknym ptakiem. Ułóż ją piersiami do dołu na ruszcie umieszczonym nad blaszką, a na dno wlej sok pomarańczowy wymieszany z imbirem. After 30 minutes, remove the aluminum foil, brush the fowl with some glaze and bake for another 20 minutes. Upieczoną perliczkę wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut. Zlej sos z blaszki do rondelka i postaw na dużym ogniu. Nastepnie odwróć perliczkę piersiami do góry, posmaruj glazurą i piecz kolejne 20 minut. W międzyczasie w miseczce wymieszaj porządnie masło, miód, oliwę, sos sojowy i ostrą paprykę. Perliczkę porządnie natrzyj solą i pieprzem (wewnątrz i na zewnątrz), a do środka włóż pomarańczę. Rub the fowl generously with salt and pepper (inside too) and stuff with orange pieces. Meanwhile, in a bowl, mix butter, honey, olive oil, soy sauce and hot pepper.