Sałatka z Farro, Jarmużem i Pikantną Ciecierzycą z Dodatkiem Sosu z Tahini

Joanna
Sałatki
10.07.2017 7:26
Sałatka z Farro, Jarmużem i Pikantną Ciecierzycą z Dodatkiem Sosu z Tahini

Jak pokazują statystyki USDA pochodzące z NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey) rok 2009-2010 średnie spożycie błonnika w populacji w USA jest znacznie mniejsze; wynosi ono około 16 gram na dzień – z czego większe spożycie jest obserwowane u kobiet, niż u mężczyzn. Jak podaje stowarzyszenie błonnik rozpuszczalny – czyli ten znajdujący się w farro , ciecierzycy lub jabłku( w jabłku w postaci pektyny) jest niezwykle ważny. Do sałatki nie dodałam żadnego białka jednak, połączenie ciecierzycy z sosem tahini, zbożem farro i pestkami słonecznikowymi dostarcza wszystkie 9 esencjonalnych aminokwasów (Wymienione składniki zawierają roślinne białka, które wspólnie się komplementują; ciecierzyca dostarcza spore ilości tryptofanu i metoniny; pestki, farro i tahini dostarczają aminokwas lizynę). Inkorporacja go do diety może zmniejszać ryzyko zawałów serca poprzez polepszenie poziomu cholesterolu we krwi, (błonnik rozpuszczalny zmniejsza wskaźnik cholesterolu LDL – czyli tego cholesterolu który ma tendencje odkładania się w naczyniach krwionośnych. Przepis na Tahini Sos 3 łyżki tahini Sok z ½ cytryny 2 łyżki wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku ( drobno pokrojony) Antyczne farro pochodzi z dalekiego wschodu, ale jest też obecne w kuchni śródziemnomorskiej . 50 gram farro czyli około ½ filiżanki to 3.4 grama błonnika, 44mg wapnia, 0.80mg żelaza ( USDA Food Database). Produkty bogate w ten rodzaj błonnika są więc pomocne w utrzymaniu optymalnej wagi i nienaganna sylwetki. Sałatka z farro, jarmużem, pikantną cieicerzycą i dressingem z tahini to proste i pełne wartości odżywczych połączenie. Farro jest zaliczane do zbóż pochodzących z pełnego przemiału. , rekomenduje spożycie około 14 gram błonnika na 1000 spożytych kalorii - czyli typowa 2000 kaloryczna dieta powinna dostarczać około 28 gram błonnika. Według rekomendacji AI ( Adequate Intake) dzienne spożycie błonnika powinno wynosić 25-38 gram dla kobiet/mężczyzn.