Ziarna ciecierzycy zawierają roślinne sterole – substancje które w strukturze przypominają cholesterol; sterole w diecie pomagają zmniejszyć absorbcję cholesterolu i redukują wskaźnik “złego cholesterolu LDL. Sól i pieprz +Awokado - Paprykę, cebulę kroimy w kostkę; Pomidorki koktajlowe kroimy na pół; Kolendrę kroimy drobną; - Do miski dodajemy ciecierzyce ( bez wody) i pokrojone warzywa i kolendrę. Puszka ciecierzycy ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej ½ cebuli czerwonej Pomidorki koktajlowe Świeża kolendra Każde z nich obfituje w witaminy, minerały i inne związki organiczne które także wspierają prace naszego organizmu. Sałatka jest zdrowa, typowo wiosną – letnia sprawdza się do grilla, jako dodatek do obiadu lub solo jako kolacja. Dodajemy sok z limonki, lekko solimy i dodajemy pieprz; - Możemy serwować z awokado