Tort "Czarny las" - szwarcwaldzki tort z wiśniami

Julianna
Ciasta
08.07.2017 9:49
Tort "Czarny las" - szwarcwaldzki tort z wiśniami

Polecam również inne przepisy na torty z kremem: Tort Czarny las - szwarcwaldzki tort z wiśniami Składniki: ciasto: 180ml jogurtu naturalnego/kefiru 100ml oleju rzepakowego 2 duże jajka 150g brązowego cukru 200g mąki tortowej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku 160ml mocnej gorącej kawy krem: 600 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru sok z cytryny frużelina: 350g wiśni bez pestek (mogą być mrożone) 2 łyżki cukru 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki żelatyny nalewka wiśniowa do nasączenia blatów (w wersji bez alkoholu można zastąpić mocnym naparem herbaty) do dekoracji: wiśnie, wiórki czekoladowe Ciasto: kefir, jajka, olej i cukier rozmieszać. Co dwa lata w miejscowości Todnauberg w Niemczech na cześć Schwarzwälder Kirschtorte organizowany jest festiwal, podczas którego cukiernicy rywalizują w konkursie na najlepszy tort z Czarnego Lasu. Pierwsza z nich bazowana jest na wizualnym podobieństwie słynnego deseru do stroju ludowego dziewczyn ze Szwarcwaldu: czarna spódnica jak czekoladowy biszkopt, biała bluzka niczym bita śmietanka oraz kapelusz z wyglądającymi jak wiśnie czerwonymi pomponami. Beza Pavlova, tort Sachera, Red Velvet Cake, tort Dobosza, Szwarcwaldzki wiśniowy tort albo chociażby nasza wuzetka - te desery z pewnością są wszystkim znane, ale nie każdy wie, jak powstały i kto pierwszy je wymyślił. W rondelku wymieszać owoce z cukrem, umieścić na ogniu, podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Autorstwo tortu często przypisywane jest niemieckiemu cukiernikowi Josefowi Kellerowi, który w 1915 roku w cukierni Cafe Anger stworzył recepturę słynnego Schwarzwälder Kirschtorte i zapisał ją w swojej książce kucharskiej. Od dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia na blogu cyklu przepisów z tradycjami. Faktem pozostaje jednak, że ciasto cieszyło się ogromną popularnością już w latach 30-ch ubiegłego wieku w Berlinie oraz innych niemieckich, austriackich i szwajcarskich kawiarniach. Szwarcwaldzki tort, Blach Forest Cake, Schwarzwälder Kirschtorte, tort Czarny las - to jedno z ciast, które są znane niemal na całym świecie. Początkowo miał się składać z bitej śmietanki, wiśni oraz mocnego wiśniowego alkoholu Kirschwasser, specjalności regionu produkowanej na tych terenach. Pierwszy zachowany przepis natomiast pochodzi publikacji z 1934 roku, w której wśród 250 specjałów cukierniczych J.M Erich Weber opisuje też sposób przygotowania tortu Czarny Las. Klasyczny szwarcwaldzki tort składa się z kilku warstw czekoladowego ciasta, nasączonych alkoholem, przełożonych bitą śmietaną oraz wiśniami. Żelatynę zalać 3 łyżkami gorącej wody, rozpuścić, wymieszać z sokiem z owoców. O ile kwestia rodowodu wędzonej dojrzewającej szynki szwarcwaldzkiej nie budzi wątpliwości, gdyż rzeczywiście jest produkowana na terenie Szwarcwaldu w regionie Badenii-Wirtembergii, to pochodzenie Schwarzwälder Kirschtorte ma kilka wersji. Resztę kremu przełożyć do rękawa z nasadką w kształcie gwiazdki, udekorować tort. Ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz sok z cytryny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.obiadgotowy.pl/2017/07/tort-czarny-las-szwarcwaldzki-tort-z.html