Serowa tarta z powidłami śliwkowymi i kruszoną z ferrero rocher

Magdalena
Ciasta
30.08.2017 15:26
Serowa tarta z powidłami śliwkowymi i kruszoną z ferrero rocher

Na nadzienie: - 500 g sera z wiaderka - 1 jajko - 50 g cukru - 2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszek) - 1 płaska łyżka mąki pszennej - kilka łyżeczek powideł śliwkowych Jamar (mniej niż pół słoiczka) - 3 kuleczki ferrero rocher - sos wiśniowy do podania Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło lub margarynę, siekamy. Tartę z nadzieniem wkładamy do piekarnika na 3-4 minuty na 200 stopni, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez około 12-15 minut (warto obserwować brzegi tarty). Na tartę: - 250 g mąki pszennej - 125 g margaryny lub masła - 50 g cukru - szczypta soli - 1 żółtko - 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurt naturalny (gęsty) Serowa tarta z powidłami śliwkowymi i kruszoną z ferrero rocher Nie ma jak wypieki z siostrzenicą – zawsze stworzymy coś oryginalnego i pysznego Miałam już nie raz przyjemność korzystać z produktów Jamar w mojej kuchni i za każdym razem jestem zadowolona z ich smaku i konsystencji. Pyszne serowe nadzienie doskonale komponuje się z kruchym spodem, powidłami śliwkowymi i kruszonką z ferrero rocher. 😉 Składniki: (na formę na tartę 26 cm lub mniejszą) Pomysł na tartę podsunęła mi moja kochana siostrzenica, która pomagała mi tego dnia w pieczeniu 🙂 Formujemy z niego kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: W misce dokładnie mieszamy (np. widelcem) ser, jajko, cukier, budyń (proszek) i mąkę ziemniaczaną. Ciasto wkładamy do formy ugniatamy ręką w taki sposób, aby ciasto rozeszło się po całej formie, delikatnie oblepiamy też brzegi formy. Formę na tartę (u mnie 26 cm) smarujemy margaryną (lub masłem).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/serowa-tarta-z-powidlami-sliwkowymi-i-kruszona-z-ferrero-rocher/