Składniki: - Ciasto kruche: - 3 szkl mąki krupczatki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 5 łyżek cukru - 250 g zimnego masła - 5 żółtek - 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18 % - Pianka budyniowa: - 5 białek - 1 szkl cukru - 2 budynie śmietankowe (proszek) - Dodatkowo: - 800 g świeżego agrestu - cukier puder Agrest umyć i obrać. Wszystkie składniki na ciasto kruche umieścić w misie miksera i za pomocą końcówki do ciast ucieranych zmiksować na jednolite ciasto. Włożyć formę z ciastem do lodówki na czas oczekiwania na ciasto z zamrażarki. Wyjąć ciasto z zamrażarki i zetrzeć na dużych oczkach posypując po całej powierzchni pianki. Blachę o wymiarach 40*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i równomiernie wyłożyć dwie części ciasta. Wpływa także na obniżenie poziomu cholesterolu i cukru we krwi, przez co przydaje się przy leczeniu cukrzycy oraz miażdżycy. Ze względu na swoje właściwości moczopędne znajduje zastosowanie w leczeniu chorób nerek i układu moczowego. Jedną część ciasta włożyć na około pół godziny do zamrażarki.