Powstałe ciasto umieszczamy w lodówce na około pół godziny Po tym czasie, ciasto wałkujemy i układamy na wybranej blaszce. Prekursor do witaminy A znajdziemy w słodki ziemniaku, a spore ilości wapnia w fecie; jednak ku zaskoczeniu słodki ziemniak zawiera, również cenny pierwiastek wapnia. Ciasto na Tartę 1 ¼ filiżanki mąki pełnoziarnistej 3 łyżki siemienia lnianego 115 gram masła ( pokrojonego w kostkę) Bataty są bohaterem kuchni zimowej; jednak w tej odsłonie smakują lekko, a nie ciężko i na pewno nierozgrzewająco. Odrobina soli Odrobina zimnej wody (2 łyżki) + Słodkie ziemniaki ( pokrojone w kostkę) +olej + feta ser + por +2 jajka +sól i pieprz +rozmaryn W food procesorze miksujemy mąkę z siemieniem lnianym, solą i masłem – tak aby powstało jedna masa. Feta ma intensywnie słony smak, dlatego ze względu na to słoność , należy uważać z dodatkiem soli. Okazuje się być doskonałym daniem lunchowy, ale i nie tylko – bo można ją spożywać podczas obiadu lub kolacji. Przy samym końcu dodajemy zimną wodę około 2 łyżki – ponownie mieszamy. Wystarczą odpowiednie produkty i chęci aby te zdrowe i pyszne danie zagościło na naszych stołach. Bardzo przyjemna tarta – nie za pikantna lecz lekko słona i słodka. Według USDA Food Database, 100 gram ugotowanego batata to około 38 mg wapnia.