- Czas gotowania: 45 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
1 szklanka mąki owsianej
0,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
100ml oleju kokosowego
łyżka miodu
banan
pół opakowania cukru wanilinowego
100g świeżego szpinaku
łyżka soku z cytryny
Przepis
Owsiana babka szpinakowa
Szpinak blendujemy z rozpuszczonym olejem kokosowym, bananem i sokiem z cytryny. Jajka ucieramy z miodem i cukrem. Masę szpinakową wlewamy do jajek. Mąki łączymy w jednej misce razem z proszkiem do pieczenia i sodą, następnie wsypujemy do mokrych składników i mieszkamy za pomocą łyżki. Ciasto nie ma być lejące, ale też nie zbyt gęste (wtedy możesz dolać odrobinę mleka czy wody) Jeżeli powoli spływa z miski - jest ok :) Przelewamy je więc do formy keksowej (21x11), posypujemy pestkami dyni/sezamem/orzechami i pieczemy 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Babka wychodzi lekko słodka. Jeżeli dodasz mniej miodu bądź zrezygnujesz z cukru idealnie sprawdzi się w roli chleba (o delikatnym posmaku banana).
Smacznego!
Dla zainteresowanych: taka porcja to około 230 kcal