owsiana babka szpinakowa!

owsiana babka szpinakowa!

Owsiana babka szpinakowa babkaszpinakowa Szpinak blendujemy z rozpuszczonym olejem kokosowym, bananem i sokiem z cytryny. Jajka ucieramy z miodem i cukrem. Masę szpinakową wlewamy do jajek. Mąki łączymy w jednej …

Składniki

1 szklanka mąki owsianej

0,5 szklanki mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

2 jajka

100ml oleju kokosowego

łyżka miodu

banan

pół opakowania cukru wanilinowego

100g świeżego szpinaku

łyżka soku z cytryny

Przepis

Owsiana babka szpinakowa

Zdjęcie owsiana babka szpinakowa! #1
babkaszpinakowa

Szpinak blendujemy z rozpuszczonym olejem kokosowym, bananem i sokiem z cytryny. Jajka ucieramy z miodem i cukrem. Masę szpinakową wlewamy do jajek. Mąki łączymy w jednej misce razem z proszkiem do pieczenia i sodą, następnie wsypujemy do mokrych składników i mieszkamy za pomocą łyżki. Ciasto nie ma być lejące, ale też nie zbyt gęste (wtedy możesz dolać odrobinę mleka czy wody) Jeżeli powoli spływa z miski - jest ok :) Przelewamy je więc do formy keksowej (21x11), posypujemy pestkami dyni/sezamem/orzechami i pieczemy 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Babka wychodzi lekko słodka. Jeżeli dodasz mniej miodu bądź zrezygnujesz z cukru idealnie sprawdzi się w roli chleba (o delikatnym posmaku banana).

Smacznego!

Dla zainteresowanych: taka porcja to około 230 kcal

Kwitnąca Kuchnia

Przyznaję - jestem amatorką gotowania, za to miłośniczką zdrowego stylu życia, lubiącą eksperymentować i modyfikować przepisy, tak by odpowiadały moim upodobaniom - były zdrowe ale i smaczne. Mówię NIE wszelkim dietom i wyrzeczeniom, proponuję nieco zmienione wersje tradycyjnych potraw, co ważne, w rozsądnej cenie i krótkim czasie przygotowania.