Składniki na pulpety: - 500 g mielonego mięsa wieprzowego bądź drobiowego - 1 cebula - 1 łyżka oliwy - 2 łyżki posiekanej pietruszki - 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii bądź suszonej - sól,pieprz - 1 l rosołu bądź bulionu - 2 puszki pomidorów całych bądź siekanych bez skórki - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - 1 duża cebula - 2 łyżeczki oliwy - 2-3 ząbki czosnku - 1 łyżka ziół prowansalskich - 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii - 1 łyżeczka suszonej bazylii - sól,pieprz - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka ostrej papryki - pieprz ziołowy Cebulę obrać,drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Zupę miksujemy na gładki krem,dodajemy przyprawy tj pieprz,pieprz ziołowy,paprykę ostrą i słodką,zioła prowansalskie,bazylię suszoną - ewentualnie ząbek czosnku . Wybredny z niego człowiek i czasami już nie mam pomysłu co mu przygotować by zjadł ze smakiem....tej zupki dawno mu nie robiłam wiec smakowała mu bardzo. Ponownie wkładamy pulpety i na wolnym ogniu chwilkę gotujemy aż zupa przejdzie przyprawami a pulpety się zagrzeją. Taką zupę robię w w większej ilości,zamykam w słoikach i mąż zabiera w trasę. Do zupy włożyć pulpety,przykryć i gotować ok 10 min od wypłynięcia na wierzch.