Składniki
500 gram malin
6 łyżek cukru
1 łyżka żelatyny
1 opakowanie biszkoptów
500 mililitrów śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
Składniki na nasączenia biszkoptów:
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Przepis
Maliny doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez chwilę z dodatkiem 6 łyżek cukru. Tak przygotowane maliny odstawiamy na chwilkę do ostygnięcia, następnie blendujemy i pozbywamy się z nich nasion poprzez użycie sitka. Do malin dodajemy jedną łyżkę żelatyny i dokładnie mieszamy.
W szklance ciepłej wody rozpuszczamy jedną łyżkę cukru pudru z dodatkiem dwóch łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Biszkopty należy pokroić na mniejsze kawałki następnie nasączyć w wodzie z cukrem oraz cytryną, żeby nie były za suche. Tak przygotowane biszkopty przekładamy do pucharków, w których będziemy serwować nasz deser.
Śmietankę 30% miksujemy wraz z cukrem pudrem na puszystą bitą śmietanę. Bitą śmietanę dzielimy na dwie części. Pierwszą z nich od razu przekładamy do szprycy cukierniczej zaś do drugiej dodajemy połowę musu malinowego, dokładnie miksujemy (również przekładamy do szprycy).
Do pucharków wyłożonych biszkoptami dodajemy kolejno poszczególne masy deseru: masa malinowa, mus malinowy, truskawki, masa malinowa, mus oraz bita śmietana.
Całość dekorujemy dodatkowo owocami oraz liściem mięty.
I gotowe.
Życzymy smacznego!