Cukinia w cieście naleśnikowym / 2 porcje Składniki: 1 cukinia, u mnie około 200 g na ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1 łyżeczka oleju 3 łyżki mąki około 1/4 szklanki mleka około 1/4 szklanki lodowatej, gazowanej wody mineralnej sól do smaku 2 szczypty mieszanki curry olej do smażenia Przygotowanie: Cukinię myjemy. Nie wiem jak Wam, ale mi te zdjęcia kojarzą się z urlopem nad morzem, gdzieś w kraju śródziemnomorskim, gdzie przy plaży jest knajpka, w której do woli można objadać się bogactwem owoców, warzyw i frutti di mare. Podobnie można przygotować tempurę, czyli lodowatą wodę gazowaną połączyć z mąką kukurydzianą, wybrać ulubione warzywa, zanurzyć w cieście i smażyć na gorącym oleju, pyszności! Dodałam nieco mieszanki curry oraz obowiązkowo wodę gazowaną, która sprawia, że ciasto delikatnie urośnie w trakcie smażenia. Moje ulubione kolory są właśnie na tych zdjęciach, niebieski, biały i zielony, lubię takie klimaty. Plastry cukinii obtaczamy w cieście.