Muszę dodać, że wprowadziłam niewielkie zmiany dopasowując przekąskę pod nasze kubki smakowe :) Składniki: 4 jajka 250 g łososia wędzonego w plastrach 270 g serka śmietankowego z chrzanem u mnie Łaciaty 2 łyżki mąki pszennej koperek świeży drobno pokrojony 2 łyżeczki 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek lub olej sól, pieprz szpinak rozdrobniony u mnie Hortex 450 g Szpinak podsmażam na patelni z odrobina oliwy lub oleju, dodaję wyciśnięty czosnek oraz sól i pieprz. Mój mąż zobaczył w tv roladę szpinakową z wędzonym łososiem i od razu zapytał się ze swoim słodkim uśmiechem czy mogłabym to zrobić bo wygląda przepysznie. Zwijam w roladę i owijam ją folią spożywczą i wkładam na kilka godzin do lodówki żeby zachowała piękny kształt i żeby się nie rozpadała. Mąż był zachwycony choć stwierdził, że to jest przekąska raczej raz na jakiś czas, często nie da się tego jeść. Powstałą masę wylewam na dużą, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia na grubość około 2 cm. Żółtka oddzielam od białek i białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli.