Składniki: Składniki: - 500 g mielonej wołowiny - 2 jajka - 1/2 szklanki bułki tartej - 1 łyżeczka przyprawy harissa - 3/4 szklanki soku pomarańczowego - 3 łyżki słodkiego sosu chili - 2-3 łyżki sosu sojowego - 1 łyżeczka cukru brązowego - 2 łyżeczki mąki kukurydzianej - sól, pieprz Wykonanie: Wołowe kulki mięsne przypominające klopsiki z popularnego sklepu szwedzkiego, ale w wersji słodko-kwaśnej i pieczone w piekarniku... z sosem na bazie soku pomarańczowego, z dodatkiem sosu chili oraz sojowego. Sos: 1/2 szklanki soku pomarańczowego wlewamy do rondelka, dodajemy sos chili, sos sojowy oraz cukier i podgrzewamy na małym ogniu. Kulki mięsne układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min. Przygotowanym sosem polewamy klopsiki w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika na około 25-30 min. Pasują na obiad lub jako przekąska na spotkanie ze znajomymi.