- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
puszka tuńczyka w sosie własnym
jajko ugotowane na twardo
1/4 cebuli
szczypiorek
sól ziołowa/czosnkowa, pieprz, (ulubione przyprawy)
pół łyżeczki musztardy/ łyżeczka jogurtu greckiego/ łyżeczka oliwy
łyżeczka soku z cytryny
Przepis
Przepyszna, prosta i szybka pasta kanapkowa!
Tuńczyka odcedzamy z wody i rozgniatamy widelcem razem z ugotowanym jajkiem. Dodajemy posiekaną drobno cebulę i szczypiorek. Przyprawiamy (można oczywiście użyć najróżniejszych przypraw - doprawić oregano, bazylią, papryką czy curry - w zależności od upodobań.) Ja wybrałam sól ziołową i świeżo zmielony pieprz. Skrapiamy pastę cytryną. Dodajemy pół łyżeczki musztardy (jeżeli nie lubisz, możesz pominąć), łyżeczkę lub dwie gęstego jogurtu bądź oliwy, aby pasta nie była sucha. Dekorujemy i podajemy ;)
Jeżeli nie lubisz tuńczyka, możesz wykorzystać także wędzoną makrelę (należy wtedy zrezygnować z dodawania do pasty soli, sama w sobie nada smak całości)
Smacznego!