Tuńczykowo - jajeczna pasta na kanapki!

Przekąski
03.07.2017 19:30
Tuńczykowo - jajeczna pasta na kanapki!
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

puszka tuńczyka w sosie własnym

jajko ugotowane na twardo

1/4 cebuli

szczypiorek

sól ziołowa/czosnkowa, pieprz, (ulubione przyprawy)

pół łyżeczki musztardy/ łyżeczka jogurtu greckiego/ łyżeczka oliwy

łyżeczka soku z cytryny

Przepis

Przepyszna, prosta i szybka pasta kanapkowa!

Tuńczyka odcedzamy z wody i rozgniatamy widelcem razem z ugotowanym jajkiem. Dodajemy posiekaną drobno cebulę i szczypiorek. Przyprawiamy (można oczywiście użyć najróżniejszych przypraw - doprawić oregano, bazylią, papryką czy curry - w zależności od upodobań.) Ja wybrałam sól ziołową i świeżo zmielony pieprz. Skrapiamy pastę cytryną. Dodajemy pół łyżeczki musztardy (jeżeli nie lubisz, możesz pominąć), łyżeczkę lub dwie gęstego jogurtu bądź oliwy, aby pasta nie była sucha. Dekorujemy i podajemy ;)

Jeżeli nie lubisz tuńczyka, możesz wykorzystać także wędzoną makrelę (należy wtedy zrezygnować z dodawania do pasty soli, sama w sobie nada smak całości)


Smacznego!

Zdjęcie Tuńczykowo - jajeczna pasta na kanapki! #1
pastatuńczykowa

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną