Warto zadbać o swoje zdrowie i wprowadzić do diety produkty, które zmniejszają stany zapalne w naszym organizmie.
Poniżej przedstawiamy listę żywności która Ci w tym pomoże.
Kwasy tłuszczowe z ryb:
- sardynki,
- łosoś,
- szproty,
- owoce morza.
Kwasy tłuszczowe z roślin:
- olej konopny,
- olej lniany,
- awokado,
- orzechy włoskie,
- pestki dyni.
PAPRYKA – to bogate źródło antyoksydantów i witaminy C. W papryce znajduje się kwas synapinowy, który hamuje stany zapalne.
WINOGRONA – zawierają resweratrol który działa przeciwzapalnie, pomaga zwalczyć otyłość, choroby oczu i choroby serca. Resweratrol znajdziesz w winie, winogronach i rodzynkach.
OLIWA – ma silne działanie przeciwzapalne. Najlepsza w tym przypadku jest oliwa extra virgin na zimno. Ta oliwa ma świetny skład jeżeli chodzi o zawartość kwasów tłuszczowych.
POMIDORY – szczególnie u osób otyłych, regularne spożywanie pomidorów zmniejsza ryzyko wystąpienia stanów zapalnych. Zawierają antyoksydanty, likopen, potas i witaminę C. Pomidory warto podać krótkiej obróbce cieplnej.