Jeżeli często dokucza Ci kichanie czy katar alergiczny spowodowany pyleniem roślin, ale i nie tylko to koniecznie sprawdź „naturalne leki” na alergię.
Wiele produktów spożywczych zawierają związki które niwelują reakcje uczuleniowe.
Warto z nich korzystać regularnie.
RYBY – szczególnie te tłuste ryby które zawierają kwasy tłuszczowe omega-3. Regularne spożywanie tłustych ryb skutecznie redukuje stany zapalne i niweluje reakcje uczuleniowe.
ORZECHY, NASIONA – do porannego jogurtu na śniadanie czy owsianki warto dodać kilka orzechów włoskich lub łyżeczkę siemienia lnianego. Podobnie jak tłuste morskie ryby zawierają dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3. Jeżeli lubisz pestki dyni czy słonecznika to również zacznij dodawać je do potraw. Dzięki witaminie E i selenowi skutecznie wzmocnisz system odpornościowy, a także złagodzisz stany zapalne. Przy regularnym spożywaniu organizm zacznie lepiej radzić sobie z alergenami.
JOGURTY PROBIOTYCZNE – mają właściwości przeciwuczuleniowe i przeciwzapalne.
ZIELONA HERBATA – zawiera silne antyoksydanty, które skutecznie zmniejszają reakcje uczuleniowe.
JABŁKA – witamina C zawarta w jabłkach potrafi łagodzić reakcje uczuleniowe. Dodatkowo jabłka zawierają kwercetynę która działa antyhistaminowo.
KIWI, TRUSKAWKI – zwierają fisetynę czyli antyoksydant który skutecznie ogranicza odczyny alergiczne.