Dieta przeciwzapalna jest w stanie złagodzić nawet największy ból stawów i inne dolegliwości. Wystarczy na stałe wprowadzić do diety te produkty, aby w dużej mierze zapobiec powstawaniu stanów zapalnych w organizmie.
#Burak
Buraki rozszerzają naczynia krwionośne i usprawniają krążenie krwi. Ta właściwość w połączeniu z substancjami znajdującymi się w burakach doskonale oczyszcza organizm i zmniejsza stany zapalne.
#Imbir
Substancje zawarte w imbirze mają działanie podobne do leków przeciwzapalnych. Jednak bez żadnych skutków ubocznych. Imbir łagodzi ból i zapalenie.
#Oliwa z oliwek
Substancje przeciwzapalne znajdujące się w Ibupromie są bardzo podobne do tych znajdujących się w oliwie z oliwek. Zamiast sięgać po tabletkę, sięgnij więc po oliwę.
#Wiśnie
Owoce te bogate są w antocyjany, substancje, które zwalczają stany zapalne w organizmie.
#Tłuste ryby
Ryby, takie jak tuńczyk, makrela czy łosoś, zwierają dużo kwasów omega 3. Kwasy te zmniejszają stres oksydacyjny oraz są doskonałym środkiem przeciwzapalnym.
#Zielone warzywa liściaste
Szpinak, pietruszka, czy botwinka to przykłady takich właśnie warzyw. Bogate są one w wiele substancji, które łagodzą stany zapalne i przyspieszają regenerację komórek.