Przepis
CIASTO
250 g masła, bardzo miękkiego
320 g drobnego cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
4 jajka, skorupki sparzone wrzątkiem
370 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
50 g kakao
1 szklanka gęstej maślanki lub jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej
1 słoiczek (około 30 ml) czerwonego barwnika spożywczego w żelu
Do misy miksera włóż miękkie masło, dodaj cukier i ekstrakt z wanilii. Miksuj na dużych obrotach przez ok. 10. minut. Masa powinna być biała i puszysta. Stopniowo wbijaj po jednym jajku, cały czas miksując.
Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i kakao. Do utartej masy stopniowo dodawaj mąkę, delikatnie mieszając za każdym razem. Na koniec delikatnie połącz z maślanką wymieszaną z barwnikiem spożywczym.
Masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz ok. 40 minut, po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku, aż przestygnie.
KREM
500 ml śmietanki kremowej 36%, bardzo zimnej
1 szklanka cukru pudru
375 g serka mascarpone
375 g serka kremowego lekko słonego np. Philadelphia lub podobnej Piątnicy
Śmietankę ubij mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę. Następnie dodawaj po 2 łyżki cukru pudru, cały czas miksując. W drugiej misce zmiksuj mascarpone z serkiem kremowym, aż uzyskasz puszystą masę. Za pomocą łyżki połącz sery z ubitą śmietaną, delikatnie wymieszaj.
WYKOŃCZENIE
Wystudzone ciasto przekrój na 3 części, wierzch ciasta powinien być równy. Krem podziel na 4 części. Spód ciasta posmaruj jedną częścią kremu, następnie przykryj kolejnym spodem ciasta, ponownie wyłóż jedną część kremu i przykryj ostatnim blatem ciasta. Pozostałą częścią kremu wysmaruj wierzch ciasta i boki. Wyrównaj, tak aby nie było zbyt dużych nierówności. Wstaw do lodówki, aby masa ztężała.
Smacznego :)