Składniki: 1 duży kalafior 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych garść czarnych oliwek bez pestek garść jabłuszek kaparowych pół szklanki wody 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki oliwa sól pieprz (przepis na 2-3 porcje) Pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek smażymy w rondlu do zrumienienia, dodajemy pomidory (można je lekko zmiażdżyć widelcem), wodę, oliwki, jabłuszka kaparowe, oregano, sól i świeżo mielony pieprz, gotujemy na wolnym ogniu 5 minut. Kalafior musi być gotowany w rondlu o takiej średnicy, żeby po włożeniu do niego kalafiora pozostało jakieś 2 cm wolnego miejsca (od ścianek), wtedy mamy pewność, że się dobrze ugotuje. Pamiętajcie jeszcze o tym, że garnek musi być na tyle wysoki, żeby zmieścił się w nim kalafior, który będzie przykryty pokrywką. Do rondla wkładamy kalafiora – wciskamy go w sos, przykrywamy pokrywką i gotujemy na najmniejszym ogniu około godziny.