Jak zrobić IDEALNE ogórki małosolne? Najlepszy przepis

Jak zrobić IDEALNE ogórki małosolne? Najlepszy przepis
25Kwi

Ogórki małosolne to doskonały dodatek do dań, szczególnie o tej porze roku. Mają one charakterystyczny smak, są bogactwem witamin, a dodatkowo zawierają bardzo mało kalorii. Nie każdy jednak wie jak przygotować ogórki małosolne, aby przypominały te, które robiły nasze babcie.

Zdjęcie Jak zrobić IDEALNE ogórki małosolne? Najlepszy przepis #1
Źródło: http://uigi.blox.pl/2011/07/ogorki-malosolne.html

Przepis na najlepsze ogórki małosolne

Składniki:

-1 kg małych ogórków gruntowych

-1 litr wody

-1 łyżki soli

-2 pęczki kopru

-4-5 ząbków czosnku

-1-2 liście chrzanu

-kawałek pokrojonego korzenia chrzanu

-½ łyżeczki gorczycy

-1-2 duże słoje

#Ogórki umyj, a koperek opłucz.

#Na dnie słoików ułóż liście i korzeń chrzanu, czosnek, koper i gorczycę.

#Włóż do słoika ogórki i jeśli dodatki zostały – ułóż je na samej górze.

#Zagotuj wodę i rozpuść w niej sól.

#Zalej ogórki bardzo ciepłą (ale nie wrzącą) wodą z solą.

#Przykryj słoik talerzem i dociśnij czymś ciężkim (zamiast talerza możesz użyć pokrywki od słoika, ale jej nie zakręcaj).

#Ogórki kiszą się około 2 dni, ale jeśli wolisz bardziej dojrzały smak możesz odczekać 1-2 dni dłużej.

Zdjęcie Jak zrobić IDEALNE ogórki małosolne? Najlepszy przepis #2
https://www.shutterstock.com/home

następna inspiracja
Zobacz nasze filmy:
SKOMENTUJ
następna inspiracja
ZOBACZ RÓWNIEŻ