Przepis
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego ja użyłam wieprzowo - wołowe
- 1 cebula
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 2 pory - biała część
- 3 plastry żółtego sera
- tłuszcz do wysmarowania formy
- natka pietruszki i koperek do dekoracji
- folia aluminiowa do przygotowania rolady
Przygotowanie:
Mięso przełożyć do miski, wbić jajka, dodać bułkę tartą, cebulę pokrojoną w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem i dobrze wymieszać. Folię aluminiową rozłożyć na blacie, następnie rozłożyć mięso na około 1 - 1,5 cm.
Por pokroić w plasterki i sparzyć na sitku. Zostawić aby ociekł. Następnie rozkładamy na mięsie.
Zwijamy roladę z pomocą foli aluminiowej, ale bez foli.
Formę (35 cm) smarujemy tłuszczem i przekładamy roladę do formy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 1 godzinę, po tym czasie układamy plastry sera i zapiekamy jeszcze aż ser się rozpuści.
Wykładamy roladę, układamy na talerzu i dekorujemy natką pietruszki, a talerz obsypujemy posiekanym koperkiem.