Tak naprawdę to Portobello pojawiła się na rynku jeszcze przed biała pieczarką, ale to ta biała ze względu na swój kolor bardziej przypadła konsumentom do gustu i zawładnęła rynek. Czas przygotowania Składniki: 5 dużych kapeluszy Portobello 5 szparagów 5 plasterków mozzarelli 1 szalotka 1/2 małej czerwonej papryki oliwa do smażenia sól pieprz posiekana natka Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki. W międzyczasie pieczarki malujemy oliwą, układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Dlatego dziś zapraszam Was na jeszcze jeden przepis z wykorzystaniem tych przepysznych warzyw. Łebki odkładamy na razie na bok. Warzywa na patelni solimy i pierzymy, smażymy przez 10 minut. Pieczemy w piekarniku przez około 10 minut, aż ser się rozpuści. To ostatni moment na kupienie i przygotowania świeżych zielonych szparagów. Paprykę kroimy w kostkę, dodajemy do szalotki, wraz z kawałkami szparagów. Możemy je przygotowywać na wiele sposobów: faszerować, smażyć, dusić, grillować lub piec. Na wierzchu układamy łebki szparagów. Szalotkę drobno kroimy i smażymy na rozgrzanej oliwie.