Jabłkowa zupa krem z chrzanem Składniki: 1 duża cebula biała część z 1 pora 400 g ziemniaków 2 duże Jabłka Grójeckie Red Jonaprince 1 litr bulionu 3 łyżki chrzanu 3 łyżki gęstej śmietany 18% masło do smażenia sól pieprz płatki chili koperek do posypania ugotowane jajka przepiórcze Wykonanie Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pora kroimy w cienkie plasterki, a następnie wrzucamy na patelnię na rozgrzane masło. Najbardziej popularne odmiany Jabłek Grójeckich: Gala Jonaprince Golden Delicious Idared Jonagold Ligol Nieco historii Królowa Bona w XVI wieku otrzymała w tej części kraju ogromne połacie ziemi i przeznaczyła je na królewską plantację drzew owocowych, w szczególności jabłoni Przez kolejne stulecia, za dekretem Zygmunta II Augusta jabłka z okolic Grójca lądowały na królewskim stole . Jabłka Grójeckie charakteryzują się średnio o 5% wyższą kwasowością, niż u jabłek tej samej odmiany pochodzących z innych regionów oraz wyraźnym rumieńcem wynikającym z wyższej zawartości barwników pod skórką (antocyjanów i karotenoidów). Obecnie na terenie Grójecczyzny uprawia się intensywne sady karłowe, które dostarczają ok. 40% krajowej produkcji jabłek, a intensywność upraw w niektórych gminach się nawet 70%. W tym roku takim daniem będzie jabłkowa zupa krem z chrzanem z dodatkiem przepiórczych jaj. Nie wiem jak u Was, ale w moim domu, obok tradycyjnych i powtarzanych co roku tradycyjnych dań, pojawiają się także nowe potrawy, tak dla urozmaicenia. Parę słów o Jabłkach Grójeckich Marka Jabłka Grójeckie odnosi się do 27 odmian i ich sportów wywodzących się z regionu grójeckiego. W dzisiejszym wpisie znajdziecie także kilka ciekawostek na temat tych pysznych polskich owoców. W 1918 roku Jan Cieślak z Podgórzyc wybudował pierwszą przechowalnię owoców.