Syrop karmelowy

Agata
Desery
05.11.2023 17:45
Syrop karmelowy

Syrop karmelowy, to pyszny domowy syrop, który będzie wspaniałym dodatkiem do wielu napojów i deserów.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2023/11/syrop-karmelowy.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Domowy Syrop Karmelowy

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 5 min
  • Szacunkowy koszt: 10 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 804 kcal
  • Tłuszcz: 11g
  • Węglowodany: 175g
  • Białko: 1g

Składniki

  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • szczypta soli

Przepis

Domowy syrop karmelowy to niezwykle uniwersalny dodatek, bez którego trudno wyobrazić sobie wiele deserów. Możesz go używać do wielu różnych dań - będzie świetnie smakował jako dodatek do lodów, ciast, czy też do porannej kawy. Przygotowanie tego syropu jest niezwykle proste i szybkie, a efekt końcowy na pewno Cię zadowoli. Smak domowego syropu karmelowego jest intensywny i pełen, a konsystencja gładka i aksamitna. Co więcej, składniki potrzebne do jego wykonania masz z pewnością w swojej kuchni. Dlatego zachęcam Cię do wypróbowania tego przepisu. Wierzcie mi, ten syrop jest naprawdę warty wypróbowania. Takie małe słodkie coś dla siebie lub bliskich z pewnością poprawi nastrój każdemu.

  • Na początku umieszcz szklankę cukru w rondelku, a następnie dodaj wodę. Wszystko razem mieszaj, dopóki cukier się nie rozpuści.
  • Następnie zwiększ ogień i gotuj bez mieszania, aż składniki przybiorą złoty kolor karmelu. To może zająć od 10 do 12 minut.
  • Kiedy cukier zacznie się karmelizować, dodaj śmietankę 30%. Mieszaj całość do momentu, aż składniki się połączą.
  • Na koniec dodaj szczyptę soli i kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez kolejne 2 minuty.
  • Syrop karmelowy jest gotowy! Przelań go do słoika i pozwól ostygnąć. Przechowuj w lodówce.