190 g letniej wody28 g masła ogrzanego do temp. pokojowej1 duże jajko50 g cukru8 g soli3 g drożdży instant lub 10 g świeżychSkładniki wymieszać w misce i wyrobić ręcznie (ok. 10 minut) lub mikserem (krócej) tak długo, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Przed pieczeniem posmarować każdą z bułek białkiem roztrzepanym z wodą (ułatwi to przyklejenie się posypki, uzyskamy również ciemniejszy kolor skórki) lub stopionym masłem (uzyskamy jaśniejszy, złotawy kolor skórki ). Piec na blasze w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 190°C przez 15 do 18 minut, aż bułki ładnie się zarumienią. Miskę z ciastem nakryć i zostawić na 1-2 godzin, aż ciasto zwiększy dwukrotnie swą objętość. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aż bułki wyraźnie się napuszą. Po tym czasie ciasto wyłożyć na obsypany mąką blat i podzielić na 6 równych części.