Curry z kurczakiem i kalafiorem, czyli obiad w kilka minut!

Helka
Obiad
18.06.2017 18:46
Curry z kurczakiem i kalafiorem, czyli obiad w kilka minut!

Curry z kurczakiem i kalafiorem zobaczyłam ostatnio na jednej z grup FB, a że ciągle ostatnio za mną chodzi kalafior w różnych wersjach, to byłam zmuszona wypróbować ten przepis (z małymi modyfikacjami), zwłaszcza jak na rynku Pani sprzedawała piękne kalafiory – więc żal było przejść obok nich obojętnie ;) Curry z kurczakiem i kalafiorem – Składniki: - 1 podwójna pierś kurczaka (ok. 500g) - pół dużego kalafiora lub jeden mały (ok. 450g) - 2 średnie cebule (ok. 140g) - 3 ząbki czosnku - pół szklanki wody - 1 puszka mleczka kokosowego (400ml) - 1 łyżeczka curry + 1 łyżeczka papryki słodkiej do zamarynowania kurczaka - 1 czubata łyżeczka curry do sosu - pół łyżeczki kurkumy do sosu - mały kawałeczek imbiru (ok. 5g) - 1/4 łyżeczki pieprzu chili cayenne - sól i pieprz do smaku - oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do zamarynowania kurczaka i do smażenia - kilka gałązek natki pietruszki Curry z kurczakiem i kalafiorem – Wykonanie: - Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucić do pudełka, dodać pieprz i sól do smaku, pół łyżeczki curry i łyżeczkę oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego), wymieszać, przykryć i schować do lodówki na ok. 30 minut. - Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy, wrzucić cebulę, zeszklić, a następnie dorzucić czosnek i smażyć jeszcze przez ok. 30 sekund, mieszając. Dodać łyżeczkę curry, pół łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki pieprzu chili cayenne, starty imbir oraz pieprzu i soli do smaku. - Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę. Jeśli sos jest za rzadki, można go pozostawić na ogniu do odparowania nadmiaru płynów lub lekko oprószyć mąką i wymieszać, by zgęstniał.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kulinarneprzeboje.pl/2017/06/18/curry-z-kurczakiem-i-kalafiorem/