Przepis
Składniki:
150g cukru pudru
135g mielonych migdałów
5 białek ( koniecznie suszonych przez co najmniej 1-2 dni w temp. pokojowej,a następnie schłodzonych )
50 g cukru pudru
odrobinę różowego barwnika spożywczego
*na nadzienie:
2 łyżki cukru pudru
250g serka mascarpone
7 truskawek
Wykonanie:
1. Cukier puder przesiać do miski i wymieszać go z migdałami.
2. Białka ubijać mikserem na pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo 50g cukru pudru, aby nie zbijał się w grudki. Ubijać aż piana będzie sztywna.
3. Do białek dodawać stopniowo mieszanki migdałowej, delikatnie mieszając szpatułką, unosząc ją, aż składniki się połączą, na koniec dosypać barwnika.
4. Piekarnik nagrzać do 120st. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłym otworem i wyciskać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby powstały równe krążki. Odstawić na 15 min.
5. Piec przez 30-40 min (drzwiczki mogą pozostać lekko uchylone). Przygotować nadzienie: zmiksować truskawki w blenderze, wymieszać z serkiem mascarpone i cukrem pudrem.
6. Po upieczeniu krążków, dać im dobrze ostygnąć, a następnie na połowę z nich wyłożyć nadzienie i zamknąć kolejnym ciasteczkiem.