Sernik makowo-migdałowy z sosem wiśniowym

Krzysztof
Przepisy
18.12.2014 12:54
Sernik makowo-migdałowy z sosem wiśniowym

Przepis

Składniki na tortownicę o średnicy 24-26cm

KRUCHE CIASTO MAKOWE:

600g mąki pszennej

80g Smak sypkiego

200g cukru

2 jajka

100g masła zimnego

2 łyżki mleka

1 łyżeczka sody

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na trzy równe części. Tortownicę wysmarować tłuszczem i przełożyć ciasto. Ponakłuwać widelcem piec w 180 stopniach funkcja góra-dół przez ok.20 minut. Wyjąć wystudzić. Postępować podobnie z każdą częścią ciasta.

MASA SEROWA:

1kg sera trzykrotnie zmielonego

5 jajek

200g cukru

200g masła

1 budyń waniliowy lub śmietankowy

150ml mleka

opakowanie cukru waniliowego

aromat waniliowy

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

350g wiśni bez pestek odsączyć na sicie z nadmiaru soku

150g płatków migdałowych

400g śmietanki 36%

5 łyżek cukru pudru

wiśnie do dekoracji

SOS WIŚNIOWY:

300g wiśni świeżych,mrożonych lub z kompotu

50g cukru

pół łyżeczki cynamonu

15ml wody

15 ml Wiśniówka

5g mąki ziemniaczanej

Wiśnie zagotować z cukrem i cynamonem.Mąkę wymieszać z wodą i dodać do wiśni na sam koniec dodać wiśniówkę.Zagotować

Ostatecznie można rozpuścić konfiturę wiśniową. Do garnuszka przełożyć konfiturę i gotować na małym ogniu do rozpuszczenia się konfitury. Dodać 2 łyżki wody i wiśniówkę :)

Ser,jajka,cukier,cukier waniliowy oraz masło przełożyć do wysokiego garnka i razem gotować cały czas mieszając do połączenia się składników. Budyń rozpuścić w szklance letniego mleka i wlać do masy serowej,dodać aromat. Doprowadzić do wrzenia (na powierzchni zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza,zdjąć z ognia).

Ułożenie:pierwszy blat ciasta,wylewamy połowę masy serowej,układamy wiśnie i posypujemy płatkami migdałowymi (50g).Nakładamy drugą część ciasta i wylewamy pozostałą częśc masy serowej. Przekładamy trzecim blatem ciasta. Wierzch i boki dekorujemy bitą śmietaną-400g śmietanki utrzeć z cukrem pudrem.

Płatki migdałowe prażyć na suchej patelni i posypać wierzch oraz boki.

Wstawić na całą noc do lodówki. Podawać z sosem wiśniowym