Przepis
Składniki na tortownicę o średnicy 24-26cm
KRUCHE CIASTO MAKOWE:
600g mąki pszennej
80g Smak sypkiego
200g cukru
2 jajka
100g masła zimnego
2 łyżki mleka
1 łyżeczka sody
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na trzy równe części. Tortownicę wysmarować tłuszczem i przełożyć ciasto. Ponakłuwać widelcem piec w 180 stopniach funkcja góra-dół przez ok.20 minut. Wyjąć wystudzić. Postępować podobnie z każdą częścią ciasta.
MASA SEROWA:
1kg sera trzykrotnie zmielonego
5 jajek
200g cukru
200g masła
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
150ml mleka
opakowanie cukru waniliowego
aromat waniliowy
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
350g wiśni bez pestek odsączyć na sicie z nadmiaru soku
150g płatków migdałowych
400g śmietanki 36%
5 łyżek cukru pudru
wiśnie do dekoracji
SOS WIŚNIOWY:
300g wiśni świeżych,mrożonych lub z kompotu
50g cukru
pół łyżeczki cynamonu
15ml wody
15 ml Wiśniówka
5g mąki ziemniaczanej
Wiśnie zagotować z cukrem i cynamonem.Mąkę wymieszać z wodą i dodać do wiśni na sam koniec dodać wiśniówkę.Zagotować
Ostatecznie można rozpuścić konfiturę wiśniową. Do garnuszka przełożyć konfiturę i gotować na małym ogniu do rozpuszczenia się konfitury. Dodać 2 łyżki wody i wiśniówkę :)
Ser,jajka,cukier,cukier waniliowy oraz masło przełożyć do wysokiego garnka i razem gotować cały czas mieszając do połączenia się składników. Budyń rozpuścić w szklance letniego mleka i wlać do masy serowej,dodać aromat. Doprowadzić do wrzenia (na powierzchni zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza,zdjąć z ognia).
Ułożenie:pierwszy blat ciasta,wylewamy połowę masy serowej,układamy wiśnie i posypujemy płatkami migdałowymi (50g).Nakładamy drugą część ciasta i wylewamy pozostałą częśc masy serowej. Przekładamy trzecim blatem ciasta. Wierzch i boki dekorujemy bitą śmietaną-400g śmietanki utrzeć z cukrem pudrem.
Płatki migdałowe prażyć na suchej patelni i posypać wierzch oraz boki.
Wstawić na całą noc do lodówki. Podawać z sosem wiśniowym