Przepis
Składniki:
70 g mielonych migdałów bez skórki
60 g białek
70 g cukru pudru
80 g drobnego cukru
płaska łyżeczka skrobii ziemniaczanej
Na truskawkowe przełożenie:
300 g truskawek
9 łyżek cukru
3 łyżeczki skrobii ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Migdały mielimy z cukrem pudrem. Przesiewamy przez możliwie najgęstsze sito.
2. Białka ubijamy mikserem. Gdy tylko zaczynają nabierać białego koloru dosypujemy małymi porcjami drobny cukier nie przestając ubijać. Całość nie powinna być ubita na sztywno. Tu jest czas na dodanie barwnika. Jeśli zamierzamy z jednej porcji przygotować dwa kolory makaroników dzielimy powstałą masę na pół. Do jednej z nich dodajemy barwnik, ilość jest zależna od efektu, który chcemy uzyskać.
3. Rozpoczynamy najdelikatniejszą operację. Czas wmieszać zmielone migdały (dzielimy je na połówę, jeśli podzieliliśmy wcześniej białka i dodajemy równą ilość do obu mas białkowych, z barwnikiem i bez). Używamy do tego celu szpatułki. Powoli wsypujemy migdały mieszając od dołu, od środka, do góry, delikatnie, aż do dokładnego połączenia.
4. Przekładamy do szprycy. Wyciskamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Najlepiej wyrysować sobie na niej wcześniej równe kółka.
5. Odstawiamy na minimum 30 minut do około 1 godziny, by makaroniki wyschły, tworząc na wierzchu cieniuteńką skorupkę. Po tym czasie delikatnie dotykamy powierzchnię makaronika. Palec nie powinien się do niego przykleić.
6. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 150 stopni.
7. Makaroniki wstawiamy do piekarnika, pieczemy bez nawiewu, 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po 2-4 minutach wyciągamy blaszkę z piekarnika.
8. Makaroniki najlepsze są na drugi dzień. Jeżeli ktoś ma wystarczającą siłę woli, by tyle przeczekać...
9. Przygotowujemy truskawkowe przełożenie. Truskawki myjemy, osuszamy, mielimy dokładnie. Odlewamy kilka łyżek do szklanki. Resztę zagotowujemy z cukrem. W szklance rozrabiamy skrobię do całkowitego rozpuszczenia. Gdy truskawki w garnku się zagotują wlewamy rozpuszczoną skrobię, mieszając cały czas, by nie powstały grudki. Gotujemy przez kilka minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Przekładamy makaroniki.