Przepis
Składniki na 12 babeczek:
320 g mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
115 g masła
300g cukru
2 jajka
2,5 łyżeczki ekstraktu z wanili
310 ml. Mleka 3,2%
310 ml truskawkowego pure*
Foremka na 12 babeczek wyłożona papilotkami
Piekarnik nagrzanym do 180* C
*truskawkowe pure- umyte i pozbawione szypułek truskawki zblenduj na gładka masę.
image027Untitled-2 copyUntitled-3 copy
Mąkę, proszek do pieczenia i sól , przesiej do miski. Odstaw.
W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem, ok 3-4 minuty. Dodaj jajko, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodaj mleko i ekstrakt z wanili, zmiksuj, do miski z masa jajeczną, jeszcze raz przesiej mąkę, proszek i sól, dodaj truskawkowe pure i zmiksuj do połączenia się składników
Przełóż ciasto do foremki i Piecz ok. 18 min. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Babeczki są pyszne bez kremu,ale jeśli masz ochotę możesz udekorować babeczki kremem maślanym, bitą śmietaną lub tak jak u mnie kremem na bazie serka śmietankowego
Krem
300g serka śmietankowego
250g masła
300g cukru pudru
Ubij masło na biała puszysta masę, łyżka po łyżce dodaj cukier puder. Następnie bardzo powoli, również łyżka po łyżce dodaj serek śmietankowy. A na koniec barwnik w ulubionym kolorze
Przed dekorowaniem wstaw krem do lodówki na ok. 1 godz.