- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 240 min
Składniki
- 400ml mleczka kokosowego o zawartości 85% ekstraktu z kokosa (mleczko nie musi być schłodzone)
- 4 łyżeczki żelatyny lub agaru (agar w wersji dla wegan)
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady bez cukru (słodzona dowolnym zamiennikiem cukru, np, stewią, ksylitolem)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki ksylitolu lub erytrolu
- ziarenka z 1 laski wanilii
Przepis
- Mleczko wymieszaj z laską wanilii, ksylitolem i odstaw na bok.
- Do gorącej wody dodaj żelatynę i mieszaj do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Lekko ostudź.
- Do mleczka dodaj rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj dokładnie.
- Kwadratową lub prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylej masę, rozprowadź równomiernie i wstaw do lodówki na kilka godzin. W zastępstwie foremki możesz użyć foremek na kostki lodu.
- Czekoladę pokrusz na mniejsze kawałki, przełóż do miski i wstaw ją nad garnek z gorącą wodą. Dodaj olej kokosowy i mieszaj do momentu rozpuszczenia się całkowicie czekolady.
- Zastygniętą masę pokrój na 30 prostokątnych kawałków. Każdy obtocz w przestudzonej czekoladzie.
- Przechowuj w lodówce.
Porady
1. Jeżeli użyjesz mleczka kokosowego z mniejszą zawartością ekstraktu z kokosa, dodaj dwa razy więcej żelatyny lub agaru, aby masa ładnie się zestaliła.
2. Pamiętaj aby ptasie mleczko przechowywać w lodówce, w cieple niestety będzie się szybko rozpuszczało.
3. W zastępstwie ziarenek wanilii możesz użyć ekstraktu waniliowego w ilości 1 łyżki.
4. Jeżeli lubisz ptasie mleczko w grubiej czekoladzie, to obtocz je dwa razy w rozpuszczonej czekoladzie.
Ilość to 30 sztuk
Wartość odżywcza i wymienniki 1 ptasiego mleczka:
Suma wymienników (WM) = 0.73, w tym procent WBT = 53 W = 0.35, WBT = 0.39, kcal = 48.2, węglowodany = 3.45g, błonnik = 0.0g, białko = 0.48g, tłuszcz = 4.1g