Domowe ptasie mleczko bez cukru i mleka (słodzone ksylitolem)

Anna
Fit
17.06.2017 16:59
Domowe ptasie mleczko bez cukru i mleka (słodzone ksylitolem)
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 240 min

Składniki

  • 400ml mleczka kokosowego o zawartości 85% ekstraktu z kokosa (mleczko nie musi być schłodzone)
  • 4 łyżeczki żelatyny lub agaru (agar w wersji dla wegan)
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady bez cukru (słodzona dowolnym zamiennikiem cukru, np, stewią, ksylitolem)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki ksylitolu lub erytrolu
  • ziarenka z 1 laski wanilii

Przepis

  1. Mleczko wymieszaj z laską wanilii, ksylitolem i odstaw na bok.
  2. Do gorącej wody dodaj żelatynę i mieszaj do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Lekko ostudź.
  3. Do mleczka dodaj rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj dokładnie.
  4. Kwadratową lub prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylej masę, rozprowadź równomiernie i wstaw do lodówki na kilka godzin. W zastępstwie foremki możesz użyć foremek na kostki lodu.
  5. Czekoladę pokrusz na mniejsze kawałki, przełóż do miski i wstaw ją nad garnek z gorącą wodą. Dodaj olej kokosowy i mieszaj do momentu rozpuszczenia się całkowicie czekolady.
  6. Zastygniętą masę pokrój na 30 prostokątnych kawałków. Każdy obtocz w przestudzonej czekoladzie.
  7. Przechowuj w lodówce.

Porady

1. Jeżeli użyjesz mleczka kokosowego z mniejszą zawartością ekstraktu z kokosa, dodaj dwa razy więcej żelatyny lub agaru, aby masa ładnie się zestaliła.

2. Pamiętaj aby ptasie mleczko przechowywać w lodówce, w cieple niestety będzie się szybko rozpuszczało.

3. W zastępstwie ziarenek wanilii możesz użyć ekstraktu waniliowego w ilości 1 łyżki.

4. Jeżeli lubisz ptasie mleczko w grubiej czekoladzie, to obtocz je dwa razy w rozpuszczonej czekoladzie.

Ilość to 30 sztuk

Wartość odżywcza i wymienniki 1 ptasiego mleczka:

Suma wymienników (WM) = 0.73, w tym procent WBT = 53 W = 0.35, WBT = 0.39, kcal = 48.2, węglowodany = 3.45g, błonnik = 0.0g, białko = 0.48g, tłuszcz = 4.1g