chleb żytni na zakwasie + przepis na zakwas

chleb żytni na zakwasie + przepis na zakwas

Składniki 700g mąki żytniej (typ 720 lub 750) 150g mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000) 30g soli 400g zakwasu żytniego 800ml wody Wykonanie Składniki umieszczamy w misie miksera, wode należy dodawać stopniowo w czasie wyrabiania ciasta. Przestudzony chlebek przechowujemy owinięty w ściereczkę lub w chlebaku. zakwas żytni : 1 dzień: Do słoika wsypujemy 1 kopiatą łyżkę mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000)+75ml wody. Dokładnie mieszamy, słoik przykrywamy gazą lub małą ściereczką, owijamy gumką recepturką, odstawiamy i przechowujemy w temperaturze pokojowej.. 2 dzień : Zawartość w słoiku tylko mieszamy, niczego nie dodajemy. Gdybym zrezygnowała z ponownych prób upieczenia domowego pieczywa i poddała się po nieudanych, niedopieczonych i niewyrośnietych bochenkach, pewnie dziś nikt z domowników nie przekonałby się, jak smakuje dobry, własnoręcznie przygotowany chleb. Aby ponownie uzyskać zakwas, z posiadanego zakwasu należy odłożyć 1 łyżkę do czystego słoika lub innego naczynia i dokarmiać przez 3 następne dni wg 3,4 i 5 dnia wytwarzania zakwasu. /przepisy pochodzą ze smaczne-zdrowe.blogspot.com/ Ciasto urosło, że upiekł mi się ogromny bochen domowego chleba, którym nakarmiłam rodzinę, a także w ramach drugiego śniadania poczestowałam moje koleżanki z pracy. Tak, przez chwilę nawet sądziłam, że domowy chleb w moim wykonaniu absolutnie nie jest mi pisany! Efekty moich piekarskich działań nie ani trochę nie przypominały wciągnięcia się w tę chlebową przygodę. 4 i 5 dnia powtarzamy czynności z dnia 3 w takich samych proporcjach. Moje pierwsze kroki z tym doświadczeniem należały do tych z serii “pożal Boże… 3 dzień: Odżywiamy zakwas, dodając 3 łyżki mąki żytniej (typ 2000) + 200ml wody. Ma równą strukturę, nie kruszy się, ładnie pozwala się kroić. Zakwas wyhodowałam sama, a nastepnie upiekłam na nim przepyszny, żytni chleb. Zaczęłam od prostego chleba na drożdżach, z płatkami owsianymi. Teraz wiem, że mnie wciągnęło już dawno, już wtedy, gdy upiekłam nieudany bochenek… Chleb jest miękki, wilgotny, z chrupiącą skórką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://rajdlapodniebienia.pl/index.php/2016/10/03/chleb-zytni-zakwasie/