Pulpety drobiowe w sosie koperkowym

Obiad
13.06.2017 14:17
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym

Pulpety: 250 g mięsa z piersi kurczaka 1 jajko 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 3 łyżki bułki tartej Sos koperkowy: 700 ml wody 1 duża marchew 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego pęczek koperku 3 łyżki mąki pszennej Marchew obrać i pokroić na mniejsze kawałki (pokroiłam na 4 kawałki – najpierw w poprzek, a następnie wzdłuż). Po tym czasie z mięsa uformować ręką ok. 10 pulpetów. W tym celu wsypać mąkę do małego rondelka lub miski i dodać do niej kilka łyżek gorącego sosu. Energicznie wymieszać łyżeczką, tak aby nie było grudek i dopiero w takiej postaci dodać do reszty sosu. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 45 minut. Przepis na 10 dość małych pulpetów (2 porcje obiadowe). Masę odstawić na ok. 10 minut. Mięso z kurczaka oczyścić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bullio.pl/pulpety-drobiowe-w-sosie-koperkowym/