Ciasto: 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 190 g śmietany 18% 40 g kakao + 1/2 szklanki ciepłej wody 2 jajka 120 g masła 250 g cukru Krem: 330 ml zimnej śmietany 30% 250 g sera mascarpone 1 łyżka cukru pudru 100 g mlecznej czekolady 80 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki ciepłej wody Połamaną czekoladę rozpuścić w mikrofalówce (kilka minut w niskiej mocy) lub na małym ogniu w kąpieli wodnej. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia. Kakao rozpuścić w wodzie i również dodać do ciasta i zmiksować. Wystudzone ciasto przekroić w poprzek na dwie części. Mocno czekoladowe ciasto przełożone kremem z bitej śmietany, mascarpone i czekolady. Ciasto: Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Dodatkowo: 20 g gorzkiej czekolady (do posypania wierzchu) Na koniec dodawać stopniowo mąkę, sodę i śmietanę i miksować do czasu połączenia składników. Krem: Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem na sztywną masę.