Składniki
500 g mielonej wołowiny *
500 ml passaty pomidorowej
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
2 cukinie zielone
2 duże pomidory
100 g groszku cukrowego
1 papryczka chili
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka suszonej bazylii
pieprz czarny
sól
Przepis
Na dużej patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy paprykę słodką, paprykę ostrą i wędzoną. Podsmażamy chwile przyprawy, aby wydobyć z nich cały smak i aromat. Dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili, cebulę pokrojoną w dużą kostkę i posiekany czosnek. Mieszamy i smażymy wszystko razem do momentu, aż cebula się lekko zeszkli. Następnie dodajemy mieloną wołowinę, mieszamy i smażymy do momentu, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory i passatę pomidorową. Całość gotujemy przez 15 minut.
Dodajemy pokrojoną w większe kawałki paprykę i gotujemy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w półplasterki i groszek cukrowy. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem, solą i bazylią. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut.
Podajemy ze świeżym pieczywem bądź ryżem
* użyłam wołowiny 20% tłuszczu
Notes:
- pamiętajmy o zachowaniu odpowiedniej konsystencji dania. Leczo nie jest zupą, a sosem z dużą ilością warzyw
- jestem miłośniczką chrupiących warzyw, dlatego moje leczo wygląda nie co inaczej niż większość przepisów w sieci, gdzie leczo przypomina papkę. W moim wykonaniu leczo to miękkie, ale wciąż chrupiące warzywa