Ziemniaki zapiekane z serem

Ewa
Zapiekanki
12.06.2017 9:42
Ziemniaki zapiekane z serem

ok. 1,5- 1.8 kg ziemniaków 200 g żółtego sera 4 jajka 50 g masła 500 ml mleka 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej pęczek drobno posiekanej natki pietruszki 100 g kiełków rzodkiewki 1 łyżeczka soli Układamy plastry ziemniaków (ja układałam na zakładkę, tzn jeden rząd ziemniaków, a każdy kolejny nachodził na poprzedni). Najlepiej smakują z sałatką lub kalafiorem oraz szklanką mleka lub maślanki. Doprawiamy 1 łyżeczką soli, 1 łyżeczką przyprawy uniwersalnej. Posypujemy nim ziemniaki na 5 minut przed końcem pieczenia. Zimne ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Na wierzchu układamy pokrojone na plasterki masło. Świetnie smakują z kiełkami rzodkiewki oraz szklanką maślanki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/06/12/ziemniaki-zapiekane-z-serem/