English version Young cabbage baked with bechamel sauce (4-6 servings) Ingredients: 1 head of young cabbage, cleaned and cut into eights 150 g of bacon cut into cubes or substitute with sausage 150 g mushrooms, sliced 1 tablespoon of butter salt and pepper chopped herbs to serve Ingredients for the sauce: 1 1/2 cups of milk 1 tablespoon of butter 1 1/2 tablespoons of flour 100 g of cheese, grated salt, pepper and nutmeg to taste Preparation: In a large pot, place the cabbage, add water to cover the cabbage and add a tablespoon of salt. Składniki: 1 główka młodej kapusty, oczyszczona i pokrojona w ósemki 150 g boczku pokrojonego w kostkę lub innej wędliny 150 g pieczarek, pokrojonych na plasterki 1 łyżka masła sól, pieprz posiekana zielenina do podania Składniki na sos beszamelowy: 1 1/2 szklanki mleka 1 łyżka masła 1 1/2 łyżki mąki 100 g startego sera żółtego sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku Przygotowanie: W większym rondlu umieść kapustę, zalej wodą tak by ją przykrywała i dobrze posól. Zawsze na pierwszy ogień idzie bigos z młodej kapusty, który uwielbiam a później robię surówki, no i wiadomo – kapuśniak z młodej kapusty 😉 Posyp przygotowaną kapustę pieczarkami z boczkiem, na nie wyłóż sos beszamelowy i wstaw do nagrzanego do 200 oC na 20 minut. Jeżeli jesteś szczęśliwym właścicielem TCC umieść w misie z nałożoną trzepaczką mleko i mąkę wymieszaj przy prędkości 7 przez 1 minutę. Delikatna, rozpływająca się w ustach młoda kapusta, zapieczona z boczkiem i grzybami pod grubą warstwą beszamelu z serem – ekstra! Next add butter and cheese and launch sauce mode for 8 minutes, speed 4 and 90 °C. After the beep season with salt, pepper and nutmeg. Jest świetna też zwyczajnie z chlebem, zapraszam:) Wiele osób boi się przygotowywać sos beszamelowy, moim zdaniem bezpodstawnie gdyż jest całkiem łatwy w przygotowaniu. Następnie dodaj masło i ser i włącz program sauce na 8 minut przy prędkości 4 i temperaturze 90 oC. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj masło i wrzuć pieczarki wraz z boczkiem. If you are the lucky owner of TCC, place milk and flour in a bowl fitted with whsking attachment, and stir with speed 7 for 1 minute. Jak tylko pojawia się w sprzedaży przyrządzam ją na wszystkie możliwe sposoby. W mniejszym rondelku rozpuść na średnim ogniu masło i wsyp mąkę. Sprinkle prepared cabbage with mushroom mixture, pour over the sauce and place into preheated to 200 oC oven for 20 minutes.