Kokosowo-sernikowy placek z owocami. Bezzbożowy

Diana
Śniadania
11.06.2017 20:06
Kokosowo-sernikowy placek z owocami. Bezzbożowy

Składniki na małą foremkę: - 125 g sera ricotta (lub innego twarogowego) - 2 jajka - 2 łyżki mąki kokosowej - 1/3 łyżczki proszku do pieczenia (bez też wyjdzie, ale z proszkiem jest bardziej pulchny) - 2-3 łyżki cukru kokosowego - owoce - 2 kostki czekolady gorzekiej(opcja) Masę wykłądamy na foremkę [wyłożoną papierem lub wysmarowaną tłuszczem, chyba że jest silikonowa] i dekorujemy dowolnymi świeżymi lub mrożonymi owocami, na które ścieramy (lub kroimy w piórka) gorzką czekoladę. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miskujemy aż rozbijemy wszystkie grudki (w przypadku kokosowego trwa to moment, jeśli używacie innego cukru, można go najpierw zmielić na puder, zeby było szybciej). U mnie w 2 wersjach: z truskawkami i czekoladą (polany syropem z daktyli) oraz z bananami, borówkami, mango oraz czekoladą. Wszystko czego potrzebujemy to ser twarogowy (najlepiej ricotta, choć zwykły też się nada), jajka, trochę cukru (u mnie kokosowy), trochę mąki kokosowej i owoce. Dziś propozycja na bardzo pożywne i równie zdrowe słodkie śniadanie, które może funkcjonować rownież jako deser czy lunch do pracy/szkoły.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://zdrowozakrecona.blogspot.com/2017/06/sniadanie-mistrzow-placek-kokosowo.html