Witamina E – 0,90 mg Witamina K - 4,2 µg Wapń – 11 mg Żelazo - 0,16 mg Magnez - 10 mg Fosfor - 14 mg Potas - 168 mg Sód – 1 mg Cynk - 0,09 mg Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Mango w kuchni Mango jest pysznym i aromatycznym owocem, które sprawdza się nie tylko w daniach słodkich, ale również i w tych wytrawnych. Białko ogółem - 0,82 g Tłuszcz - 0,38 g Węglowodany - 14,98 g (w tym cukry proste 13,66) Błonnik - 1,6 g Witamina C – 36,4 mg Tiamina – 0,028 mg Ryboflawina – 0,038 mg Niacyna - 0,669 mg Nazywane jest również owocem młodości ze względu na bogate źródło witamin i składników mineralnych, szczególnie tych o właściwościach przeciwutleniających, Warto też pamiętać, że mango jest bogate w cukry proste , dlatego diabetycy powinni go spożywać w umiarkowanych ilościach. Mango w moich przepisach: Sałatka z grillowanym kurczakiem i salsą z mango Jogurtowe lody z mango ------------------------------------------------------------- Salsa z mango W daniach wytrawnych jest wykorzystywane między innymi do przygotowania curry, a w przystawkach będzie pysznym dodatkiem do sałatek, szynki parmeńskiej czy do krewetek. Parę słów o mango Mango jest owocem tropikalnego drzewa owocowego o tej samej nazwie, występującego głównie w Indiach. Salsa z mango będzie idealnym dodatkiem do grillowanych mięs, na przykład do kurczaka czy wieprzowiny, często podaję ją także do krewetek czy do ryb. Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1/2 dojrzałego mango 1 mała czerwona cebula 3 łyżki drobno pokrojonej czerwonej papryki 1 duży pomidor malinowy sok z limonki świeża kolendra sól do smaku Skórka owocu, która zmienia barwę w miarę dojrzewania od ciemnozielonej, poprzez różne odcienie żółci, po czerwoną, jest cienka i gładka, ale dość twarda . Mango zawiera mangiferynę, która jest substancją aktywną biologicznie , występującą głównie w tym owocu. obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, staramy się zachować cały sok. Pomidora parzymy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazdka nasienne, a sam miąższ kroimy w kostkę.