Składniki:- pół szklanki kaszy jaglanej- szklanka mleka kokosowego lub krowiego- 1 dojrzały banan- 2 łyżeczki miodu- 3 łyżeczki kakaoSkładniki:- pół szklanki kaszy jaglanej- 1 dojrzały banan- mały kubeczek jogurtu naturalnego- szklanka dojrzałych truskawek- szczypta cynamonu- 1 łyżeczka ksylitolu lub mioduSkładniki:- pół szklanki kaszy jaglanej- 1 szklanka mleka kokosowego lub krowiego- 1 dojrzały banan- 2 łyżki masła orzechowego- pół łyżeczki cynamonu- opcjonalnie łyżka syropu z agawy lub miodu Niestety wiele pokarmów, które spożywamy na co dzień, a w szczególności mięso, słodycze i wysoko przetworzona żywność zakwaszają nasze organizmy przyczyniając się do rozwoju różnych groźnych chorób. Kaszę gotujemy na mleku lub wodzie (koktajl truskawkowy) do momentu, aż praktycznie cała ciecz odparuje i wchłonie się w ziarenka. Kasza jaglana jest jedną z niewielu kasz, która ma działanie zasadotwórcze i zdolność przywracania równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Nie dość, że jest bardzo smaczna, to w dodatku ma świetne właściwości zdrowotne, dlatego próbuję ją przemycić do swojej diety pod różnymi postaciami. Obecnie znowu doceniłam odżywcze wartości kaszy jaglanej i staram się ją spożywać minimum 2 razy w tygodniu. Kasza jaglana jest bogata w łatwo przyswajalne białko, witaminy z grupy B, miedź i żelazo. Jest lekkostrawna, a ponieważ nie zawiera glutenu, mogą ją spożywać osoby cierpiące na celiakię. Koktajl można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jednym z pomysłów są pyszne i sycące koktajle, które ja spożywam na pierwsze śniadanie.