Przepis na Brownie z Tofu 1 opakowanie ( 397 gram) tofu ¼ filiżanki (miarki cup) oleju ½ filiżanki ( miarki cup) cukru ½ filiżanki ( miarki cup) mąki ¼ filiżanki ( miarki cup) kako bez dodatku cukru ¼ łyżeczki soli 1 łyżeczka sody do pieczenia 1 łyżeczka zapachu waniliowego ( opcjonalnie odrobina cukru waniliowego) Brownie sporządzone w taki sposób może być zdrowszą alternatywą deseru przystosowaną dla osób z problemami zdrowotnymi jak hiperlipidemią, jak również i wegetarian a także i dla osób które pragną uchronić się przez chorobami powiązanymi z dietą wysoką tłuszczową . Jednak już w 1785 roku napój z użyciem kakao uzyskał olbrzymio popularność , w tym samym roku sam prezydent Thomas Jefferson uznał ,iż napój kakaowy zastąpi kawę, herbatę czy nawet wino, a wszystko to dzięki zdrowotnym właściwościom owoców kakaowca. Nakładamy wymieszaną masę na lekko natłuszconą blachę i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 20-25 minut ( przed wyjęciem ciasta należy sprawdzić czy ciasto jest upieczone wykałaczką) Kroimy tofu i razem z zapachem waniliowym miksujemy w food procesorze – miksujemy do czasu , aż uzyskamy jednolitą masę. Jak ukazują liczne badania ten związek który jest też obecny w innych produktach ( fasola, wino, herbata, truskawki) może mieć protekcyjne działanie na układ krwionośny.