Ingredients: ½ cup of beer ½ cup honey ¼ cup balsamic vinegar 1/2 tsp chili sauce (such as sriracha or tabasco) ½ tsp garlic powder 400 g raw shrimp, shelled and cleaned salt Preparation: In a medium saucepan mix beer, honey, vinegar, chili sauce and garlic powder. W związku z tym, że nadeszły w końcu ciepłe dni i sezon grillowy rozkręcił się na dobre mam propozycję dla wszystkich, którym znudziła się już poczciwa karkówka. ½ łyżeczki czosnku granulowanego 400 g surowych krewetek (im większe tym lepsze), oczyszczonych ze skorupek i z usuniętym ciemnym jelitem sól Przygotowanie: W średnim rondelku wymieszaj piwo, miód, ocet, sos chilli i czosnek. Ułóż szaszłyki na grillu i grilluj aż glazura delikatnie się skarmelizuje, a krewetki staną się różowe, około 2 minuty z każdej strony. Składniki: ½ szklanki piwa Tyskie ½ szklanki miodu ¼ szklanki dobrej jakości octu balsamicznego 1/2 łyżeczki pikantnego sosu chili (np. tabasco) Dlatego przedstawiam przepis na obłędne szaszłyki z grillowanymi krewetkami w pysznej glazurze z piwem Tyskie, miodem i octem balsamicznym. Jest to świetne danie same w sobie, jak i przekąska do piwa gdyż robi się ją dosłownie w kilka chwil. Ustaw go na dużym ogniu i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż glazura lekko zgęstnieje, przez około 8-10 minut. Rozgrzej grilla (może być klasyczny lub elektryczny), nadziej krewetki na odmoczone wcześniej drewniane patyczki do szaszłyków, posól i solidnie wysmaruj je przygotowaną glazurą.