English version Wild boar stew (6-8 servings) Ingredients: 1 kg boar neck, cut into 2 cm cubes vegetable oil 3 onions, sliced 2 cloves garlic, chopped 1 large carrot, diced 1 parsnip, diced 200 g mushrooms, cut in quarters 50 g of dried mushrooms 1 red pepper, diced 50 g prunes, chopped 3 tablespoons honey 1 tablespoon Dijon mustard 2 tablespoons tomato paste bunch fresh parsley, chopped 4 bay leaves 4 dried juniper berries 3 allspice berries 1 tablespoon dried thyme 0,7 l semi-sweet red wine salt, pepper, sweet pepper, cayenne pepper to taste Preparation: Heat large pan with 2 tablespoons of oil and cook meat (in batches) until browned, then transfer to large pot. Składniki: 1 kg karkówki z dzika, pokrojonej w 2 cm kostkę olej roślinny 3 cebule, pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku, posiekane 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę 1 pietruszka, pokrojona w kostkę 200 g pieczarek, pokrojone w ćwiartki 50 g suszonych grzybów 1 czerwona papryka, pokrojona w grubą kostkę 50 g suszonych śliwek, posiekanych 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka musztardy dijon 2 łyżki przecieru pomidorowego pęczek świeżej pietruszki, posiekany 4 liście laurowe 4 suszone owoce jałowca 3 ziela angielskie 1 łyżka suszonego tymianku 0,7 l czerwonego półsłodkiego wina sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra do smaku Przygotowanie: Następnie wlej do patelni 2 szklanki wina, dodaj czosnek, gotuj przez 3-4 minuty i przelej do garnka z mięsem. Again, to the same pan add 2 cups red wine along with garlic and cook for 3-4 minutes and pour into the pot. Rozpływająca się w ustach dziczyzna, długo duszona w winie z grzybami i suszonymi śliwkami – po prostu przepyszna! Rozgrzej dużą patelnię z 2 łyżkami oleju i obsmaż mięso partiami do ładnego zarumienienia, po czym przełóż je do większego rondla. Naniosłam jedynie kosmetyczne zmiany, dostosowujące przepis do kubków smakowych mojej rodziny i podałam z genialnym puree z topinambura i jabłka. Żeby być pewną, że danie wyjdzie takie jak powinno, skorzystałam z przepisu znajomej blogerki Niezły Młynek i jak zwykle się nie zawiodłam. Gotuj gulasz na małym ogniu i pod przykryciem przez 2 godziny, co jakiś czas mieszając.