Zupa brokułowa z gorgonzolą

Malgorzata
Zupy
06.02.2017 9:28
Zupa brokułowa z gorgonzolą

English version Broccoli and gorgoznola soup (4 servings) Ingredients: 1 large broccoli, cut into small florets 2 potatoes, peeled and cut into cubes 5 garlic cloves, chopped 1 onion, diced 1 tablespoon vegetable oil 750 ml broth or stock 1 teaspoon ground sweet paprika 1 tablespoon chopped parsley 1 tablespoon chopped fresh basil pinch of sugar 150 g Gorgonzola cheese, diced 1/2 cup double cream salt and pepper 4 tbsp flaked almonds, toasted pumpkin oil (optional) Składniki: 1 duży brokuł, podzielony na małe różyczki 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kosteczkę 5 ząbków czosnku, posiekanych 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 łyżka oliwy 750 ml bulionu 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii szczypta cukru 150 g sera Gorgonzola, pokrojonego w kostkę 1/2 szklanki śmietanki 18% sól i pieprz 4 łyżki płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni olej dyniowy (opcjonalnie) Przygotowuję je na parze jako dodatek do dań głównych, jako puree do dań głównych, jednak ostatnio królują u mnie w zupach. Dziś proponuję przepyszną zupę krem z brokułami, ziemniakami i delikatnym serem gorgonzola, który sprawia, że staje się ona aksamitna, z charakterystycznym posmakiem sera pleśniowego. Add broccoli florets and potatoes, add stock and cook for about 15-20 minutes, until the vegetables are tender. Add basil, parsley, sugar, paprika and pepper to taste. Dodaj ser i śmietankę i gdy ser się rozpuści, zmiksuj na za pomocą blendera na gładki krem. Zupa ta jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, świetna nawet jako szybki i gorący posiłek po ciężkim dniu pracy dla całej rodziny, zapraszam! Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulę i czosnek i podsmaż do zeszklenia cebuli.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://karmelowy.pl/zupa-brokulowa-gorgonzola-broccoli-and-gorgoznola-soup/